افزایش سن چه تاثیری بر بافتهای صورت دارد؟
برای بررسی جوانسازی چهره در سنین متفاوت بهتر است اول توضیح دهیم که با افزایش سن چه اتفاقاتی در چهره ما رخ می دهد. با افزایش سن بافت های صورت دستخوش چه تغییراتی می شوند؟ صورت یک فرد جوان با یک فرد میانسال چه تفاوت هایی دارد؟
سوال مهمی که اول از همه باید به آن جواب این است که ” صورت جوان چه خصوصیاتی دارد؟” در ویدیو زیر میتوانید جواب این سوال را از زبان دکتر بیات بشنوید.
بخش زیرین پوست، چربی است. این بخش نیز با بالا رفتن سن و به مرور زمان تحلیل رفته (آتروفی شده) و با افزایش سن از قطر و ضخامت آن کاسته می شود، به همین دلیل در افراد سالمند شاهد لاغر شدن صورت هستیم. این تغییرات در تمام افراد لزوما مشابه یکدیگر نیست و ممکن است در یک فرد علائم پیری و تغییرات پوستی با سرعت کمتری خود را نشان دهد و در فرد دیگر شدت تغییرات بیشتر باشد.
در لایه های بعدی صورت نیز شاهد تفاوت هایی در افراد جوان و میانسال هستیم. در افراد جوان عضلات حجیم و قوی هستند ولی با افزایش سن از حجم عضلات کاسته شده و عضلات ضعیف و کم حجم تر می شوند. در استخوان ها نیز نشانه های گذشت زمان و بالا رفتن سن کاملا مشهود و نمایان میشود به طوریکه در افراد مسن با از دست دادن دندان ها به مرور شاهد تحلیل عضلات فک هستیم و حتی اگر فرد دندان های خود را نیز از دست نداده باشد، باز هم به مرور این تحلیل استخوانی ایجاد خواهد شد.
در افراد جوان، چانه معمولا خود را به صورت برجسته و کشیده نشان می دهد که با بالا رفتن سن نه تنها این برجستگی بتدریج کاهش می یابد بلکه بخشهایی از استخوان چانه و زاویه ی فک و حتی گونه ها نیز با افزایش سن تحلیل رفته و کوچکتر بنظر می رسند. این تغییرات باتوجه به ژنتیک افراد و بسته به اینکه در چه محیطی و با چه شرایطی عمر خود را سپری میکنیم ممکن است خفیف و یا خیلی شدید باشند.
عوامل موثر بر تسریع روند پیری
چه عواملی باعث تسریع افتادگی بافت های صورت و افزایش نشانه های پیری در چهره افراد میشود؟ هم عوامل ژنتیکی و هم عوامل محیطی در بوجود آمدن علائم پیری در صورت نقش دارند.
بیشتر بخوانید: روشهای جوانسازی صورت
تاثیر عوامل محیطی
افرادی که به طور مداوم تحت فشارهای روحی و استرس های فراوان هستند، در سنین پایین تری دچار علائم پیری می شوند و یا افرادی که سبک زندگی ناسالمی دارند مثلا دخانیات مصرف می کنند، ورزش نمی کنند و تغذیه مناسبی ندارند و آب کافی نمی نوشند و یا به طور مداوم در معرض نور آفتاب هستند، زودتر دچار پیری صورت می شوند.
برای درک بهتر این مطلب به مثال زیر توجه کنید؛
دو قلوی همسانی را در نظر بگیرید که یکی از آنها نسبت به دیگری در رفاه بیشتری باشد. سبک زندگی سالم تری دارد و از لحاظ روحی و روانی در یک محیط آرام و پایدار قرار گرفته باشد و در مقابل فرد دیگر در شرایط سختی بوده و سبک زندگی ناسالم داشته باشد. این دو فرد با وجود اینکه از لحاظ ژنتیکی کاملا باهم یکسان هستند با گذشت زمان، تغییرات چهره در این افراد کاملا متفاوت خواهد بود.
تاثیر عوامل ژنتیکی
اما آیا عوامل ژنتیکی نیز در روند پیری صورت موثر هستند؟
پاسخ مثبت است. برخی افراد نشانه های افزایش سن در چهره ی خود را در سنین پایین تری تجربه می کنند.
برای دریافت مشاوره، با ما در ارتباط باشید.
برای مثال درافرادی که به طور ژنتیکی فاصله چشم و ابرو در آنها کم است، عضلات بالابرنده ابرو به طور ژنتیکی ضعیف بوده و در مقابل عضلات پایین آورنده بسیار قوی هستند. همین امر باعث می شود هنگام خندیدن و یا اخم کردن، ابرو پایین تر کشیده شود. لذا این موارد می تواند با افزایش سن منجر به افتادگی ابرو شده که کاملا جنبه ی ژنتیکی دارند.
همانطور که میدانیم تزریق بوتاکس در نواحی خاصی از پیشانی، باعث میشود تا عضلات پایین آورنده ی ابرو ضعیف تر شده و قدرت کمتری برای پایین کشیدن ابرو داشته باشند لذا اگر کسی پیش از دوره میانسالی نسبت به تزریق بوتاکس (با مشورت پزشک) در دوره های منظم اقدام نماید، می تواند انتظار داشته باشد که روند افتادگی ابروهای خود را به تعویق بیاندازد.
در این میان افرادی که مراقبت های پوستی را جدی می گیرند و مرتب به پوست خود رسیدگی می کنند، می توانند امیدوار باشند که سرعت افزایش علائم پیری را کاهش داده اند و قدم موثری در جوانسازی چهره برداشته اند.
برای مثال استفاده ی مداوم از کرم های ضد افتاب و یا آبرسان های پوستی، باعث کاهش اثر عوامل محیطی بر روی پوست میشود. به این صورت هم روی عوامل ژنتیکی و هم روی عوامل محیطی می توانیم اثرگذار باشیم و سرعت بروز علائم افزایش سن را کاهش دهیم.
با افزایش سن علاوه بر اینکه بافت ها تحلیل می روند، بافت ها به سمت پایین نیزکشیده می شوند و به مرور در بافت ها افتادگی مشهود می گردد. مثلا چربی هایی که درناحیه گونه قرار داشته است با گذشت زمان به سمت پایین تر آمده و ما دیگر برجستگی گونه را همچون گذشته شاهد نیستیم زیرا بافت چربی پایین آمده و در اطراف دهان قرار میگیرد و باعث برجستگی این ناحیه خواهد شد و در نهایت به صورت چین های خط خنده خود را نشان می دهد و در مثالی دیگر، افزایش سن موجب می شود، بافت هایی از صورت که پایین تر می آیند و در مرز سر و گردن قرار می گیرند، باعث محو شدن مرز جداکننده ی گردن و صورت می شوند که این امر باعث کاهش زیبایی در صورت خواهد شد.
در ویدیوی زیر می توانید صحبت دکتر بیات، در مورد روند ظهور علائم پیری در صورت افراد در اثر افزایش سن را بشنوید.
جوانسازی چهره با رفع افتادگی بافت های صورت
با روش های مختلف، میتوان بافت ها و عضلاتی که دچار افتادگی شده اند را تا حدی به جای اولیه ی خود بازگرداند. که این روش ها را میتوان به ۲ دسته ی روش های جراحی (تهاجمی) و غیرجراحی (غیر تهاجمی) تقسیم بندی کرد. روش هایی که برای لیفت صورت در افراد جوان تر انجام می شود با روش هایی که برای لیفت صورت در افراد میانسال استفاده می شود، کاملا متفاوت است.
استفاده از روش های غیر جراحی برای لیفت صورت و جوانسازی چهره
مسلما علائم افزایش سن در یک فرد ۳۵ ساله خفیف بوده و تغییرات جزئی تری را شاهد هستیم. در این سنین توصیه می شود از روش های غیرجراحی برای جوانسازی چهره استفاده کنند، لذا عمل جراحی لیفت صورت و گردن برای سنین زیر ۴۰ سال توصیه نمی شود.
از روش های غیر جراحی میتوان به روش هایی مانند لیفت با نخ، لیزر، هایفوتراپی و یا (آر-اف) اشاره کرد.
با استفاده از نخ های لیفت تا حدی میتوان یک کشش ملایم در بافت های صورت ایجاد کنیم و با این روش افتادگی های جزئی در بافت های صورت را اصلاح کنیم. جالب است بدانید با انجام برخی روش ها بجای آنکه به طور مستقیم لیفت انجام گیرد، با اصلاح کاهش حجمی که در اثر تحلیل چربی ها و عضلات ایجاد شده، میتوان علائم پیری را تا حدودی ازبین برد. برای مثال با تزریق چربی در صورت یک فرد ۳۵ ساله که صورت لاغری دارد، میتوان باعث جوان تر شدن چهره ی او شد.
برای دریافت مشاوره، با ما در ارتباط باشید.
در نتیجه برای لیفت صورت، همیشه لازم نیست روش جراحی لیفت صورت استفاده شود، به خصوص در افراد کمتر از ۴۰ سال توصیه می شود که از روش های غیر تهاجمی لیفت صورت و گردن استفاده گردد.
کاملا بدیهی است که مدت تاثیر روش های غیرجراحی کوتاه باشد و بعد از گذشت مدتی نیاز به تکرار داشته باشند.
این روش ها با وجود اینکه اثر کوتاه مدتی دارند، از ایمنی بالایی برخوردار هستند و همینطور نتایج رضایت بخشی را در افراد جوان به دنبال دارند.
برعکس در افرادی که در سنین بالای ۴۵ سال هستند، عمق و شدت افتادگی ها بیشتر بوده و چون این افتادگی ها شدید تر هستند، روش های غیر جراحی دیگر موثر نیستند و به منظور جوانسازی چهره باید از روش جراحی لیفت صورت استفاده کرد. در تمام این روش ها هدف کلی این است که بافتهای صورت که دچار افتادگی شده اند را به محل اصلی خود برگردانیم تا شادابی و جوانی مجدد را در چهره ی افراد شاهد باشیم .