نخستین بار در سال ۱۳۲۸ بقایای انسان نئاندرتال در غارهای بیستون ایران کشف شد. به نوشته مجله علمی دانش روز ردپای نئاندرتال های ایرانی که آخرین آنها تا سی هزار سال قبل در غارهای آهکی زاگرس سکونت داشتند، در غارهای قلعه بزی در اصفهان، کشف شده که اسرار تازه ای از زندگی آن ها در فاصله بین ۴۰ تا ۵۰ هزار سال پیش را با خود دارد.
ژن نئاندرتال در تمام انسانهایی که در کره زمین زندگی میکنند وجود دارد. در حقیقت دیانای نئاندرتال در همه انسانهای زنده امروزی هست،نئاندرتالها در قیاس با انسان امروزی، صورت و ابروهای برجسته، پیشانی کوتاه، آروارههای پهن و چانه ضعیف داشتند.به نوشته دانش روز، جمجمه نئاندرتال ها در مقایسه با جمجمه انسان امروزی، بلند و دوکی شکل با سقفی کوتاه، پیشانی عقب رفته و کوتاه است که در جلو، به دو قوس برجسته ابرویی ختم میشود.بینی آنها بزرگ و آرواره آنها فاقد برآمدگی چانه بود که باعث برجسته شدن کلی بخش میانی صورت می شده است.
دلایل مختلفی برای ایجاد پیشانی برجسته وجود دارد. تئوری های مختلفی نحوه ایجاد برجستگی در پیشانی را مورد بررسی قرار داده اند. در این بخش به دلایل ایجاد پیشانی برجسته می پردازیم:
بزرگ شدن بیش از حد حفره سینوس ها باعث میشود دیواره استخوانی سینوس ها به سمت جلو برجسته شود. سینوس ها، مجموعه ای از حفره های توخالی هستند که درون استخوان های صورت قرار دارند. این سینوس ها از طریق دریچه هایی به نام دریچه های سینوسی به مجرای بینی متصل هستند و ترشحات درون سینوس ها از طریق این دریچه تخلیه می شود.
علت اینکه سینوس تا این حد بزرگ می شوند این است که در این افراد، تنگی مجرای سینوس مانند دریچه یک طرفه عمل کرده و باعث می شود هوایی که وارد سینوس ها شده نتواند به راحتی خارج شود و در داخل سینوس ها محبوس می گردد. هوای محبوس شده به دیواره سینوس ها فشار وارد میکند. این فشار در طولانی مدت باعث رشد دیواره سینوس ها به سمت بیرون می شود. در نتیجه رشد دیواره سینوس ها به سمت بیرون، برجستگی در پیشانی ایجاد می کند.
در حین دوره هایی که فشار هوا در داخل سینوس ها بالا می رود فرد احساس سردرد در ناحیه پیشانی می کند. با توضیحاتی که در بالا داده شد اگر جراح شما همزمان با اصلاح برجستگس پیشانی، مجرای سینوس شما را باز کند، علاوه بر برطرف شدن احتمال عود برجستگی ، میزان سردرد های ناحیه پیشانی شما هم کاهش می یابد.
برای دریافت مشاوره غیرحضوری از طریق واتساپ با ما در ارتباط باشید.
در برخی از تحقیقات نشان داده شده که سطح بالای هورمون رشد و هورمون جنسی مردانه (تستوسترون ) منجر به ایجاد برجستگی پیشانی می شود.
در پاره ای از موارد ممکن است که برجستگی پیشانی به دلیل وجود تومور در پیشانی فرد به وجود می آید. میزان شیوع این تومور ها پایین است و جزو دلایل اصلی ایجاد پیشانی برجسته به حساب نمی آیند. برخلاف برجستگی پیشانی که همیشه در قسمت پایین پیشانی و زیر ابروها قرار دارد محل تومورهای ناحیه پیشانی متغیر است و معمولا به شکل یکطرفه ( و غیر قرینه) می باشند.
از دلایل دیگری که می تواند باعث ایجاد پیشانی برجسته یا نئاندرتال شود می توان به شکستگی های استخوان پیشانی خصوصا در کودکی و یا سنین رشد اشاره کرد. شکستگی ممکن است باعث ایجاد برجستگی در یک سمت پیشانی شود.
در برخی افراد، بخش استخوانی پایین پیشانی به دلیل رشد سینوس پیشانی، به جلو برجستگی دارد. اگر این برجستگی بیش از حد باشد میتواند چهره فرد را خشن و عصبانی نشان دهد. همچنین برجستگی این قسمت باعث کم شدن زاویه بین بینی و پیشانی در نمای نیم رخ می گردد. بسیاری از افرادی که این برجستگی را دارند، به صورت همزمان برجستگی استخوانی بین دو ابرو و برجستگی لبه حدقه چشم را نیز دارند که مجموع این موارد باعث گودتر دیده شدن چشمها می گردد.
نکته قابل توجه این است که همه برجستگیهای مشاهده شده در پایین پیشانی به دلیل بافت سخت (استخوان) نیست بلکه در برخی افراد ممکن است بافت نرم ضخامت بالایی داشته باشد. برای تفکیک این دو می توانیم با معاینه فرد، برجستگی استخوان را لمس نماییم. اغلب افراد ترکیبی از برجستگی استخوان و بافت نرم به شکل همزمان دارند.
برای اصلاح برجستگی استخوان پایین پیشانی، راههای متفاوتی وجود دارد که بر حسب میزان برجستگی، جراح باید بهترین روش را انتخاب نماید. انجام یک سی تی اسکن دقیق قبل از جراحی، به جراح کمک می کند که ضخامت استخوان و میزان برجستگی را اندازه گیری نماید و اگر علائمی از سینوزیت در سینوس پیشانی وجود دارد را شناسایی نماید. با این روش، دقیقترین نوع جراحی انتخاب می شود و در صورت لزوم، بیماری سینوس پیشانی نیز به صورت همزمان تحت درمان قرار میگیرد.
گاهی به دلیل رشد بیش از حد استخوان پیشانی، بخش بالایی پیشانی به سمت جلو رشد کرده و به جلوتر از قسمتهای پایینتر و استخوان ابرو کشیده می شود. این حالت در خانمها بیشتر دیده می شود و برخلاف برجستگی بخش پایینی پیشانی، هیچگونه ربطی به رشد سینوسهای پیشانی ندارد.
وجود این نوع برجستگی، تناسب اجزاء بالایی صورت را بر هم می زند و اغلب نمای بلندی از پیشانی را به وجود می آورد. در افرادی که خط رویش موی عقبتری دارند، شدت برجستگی بیشتر دیده می شود.
برای اصلاح این برجستگی، ترکیبی از تراش استخوان و کوتاه کردن پیشانی لازم است.
اصطلاح شاخ معمولا به ضایعه کراتینیزه پوستی که ممکن است بر روی پوست ایجاد شود اطلاق می گردد.
ولی در جراحی فرم دهی پیشانی، منظور از شاخ پیشانی، برجستگی استخوانی در قسمت بالای پیشانی است که معمولا به صورت دو طرفه مانند تصویر زیر دیده می شود. نباید این وضعیت را با توده های پیشانی اشتباه گرفت (توده و تومورهای پیشانی به صورت یکطرفه است).
در برخی افراد استخوان بین برجستگیهای طرفین نیز برجسته است و نمای “دمبل شکل” را ایجاد کرده است.
فرم خفیف این نوع برجستگی به صورت شایع دیده می شود و اغلب افراد چندان مشکلی با ظاهرآن ندارند ولی موارد شدید این نوع برجستگی می تواند اثرات ناخوشایندی در زیبایی صورت داشته باشد. با استفاده از جراحی باز و تراش استخوان می توان این ناهماهنگی را اصلاح نمود.
این برجستگیهای پیشانی حالت نرمال داشته و نباید با تومورهای استخوان ناحیه پیشانی اشتباه شوند. لذا تنها دلیل برداشتن این برجستگیها، جنبه زیبایی آن است.
گاهی تومورهای خوشخیم استخوانی نیز در این ناحیه پیشانی، ایجاد برجستگی می نماید که یک پزشک ماهر به راحتی میتواند این دو را از یکدیگر تفکیک نماید. در اغلب موارد، برداشتن این تومورها نیز تنها راه درمان است.
به عنوان روش جایگزین در برخی از افراد می توان با تزریق چربی، تزریق فیلر و یا سیمان های استخوانی، نمای شاخ پیشانی را اصلاح نمود. این حالت بویژه در افرادی که برجسته سازی پیشانی به زیبایی صورت آنها کمک می کند، اثرات مطلوبتری دارد.
در برخی از افراد، استخوان زیر ابرو (استخوان لبه حدقه چشم) رشد بیشتری کرده و برجستگی آن بر محل قرارگیری ابرو، شکل چشم و پلک بالا اثر نامطلوب گذاشته است. این حالت منجر به پف پلک بالا یا ناهمواری اطراف ابرو می شود. در برخی از افراد، رشد غیر قرینه این برجستگی، منجر به غیر قرینگی چشمها می شود . بیشتر افرادی که به دنبال جوانسازی پلک بالا هستند به این موضوع فکر نمی کنند و در جراحی بلفاروپلاستی (جراحی زیبایی پلک بالا)، اغلب این مساله نادیده گرفته می شود. لذا اگر فردی با وجود جراحی پلک بالا، همچنان از باقی ماندن پف پلک شکایت دارد، ممکن است یکی از دلایل باقی ماندن پف، برجستگی استخوان باشد.
توجه : اغلب افرادی که زنانه سازی و تلطیف سازی صورت را انجام می دهند، تراش استخوان ابرو نیاز دارند.
میتوان این برجستگی را با تراش استخوان اصلاح نماییم. جالب است بدانید که اغلب افرادی که برجستگی سینوس پیشانی را دارند، درجاتی ازبرجستگی استخوان زیر ابرو را نیز نشان می دهند که در زمان جراحی قابل اصلاح است.
در شکستگیهای استخوان پیشانی، مساله پیچیده تر از ترمیم بافت نرم به تنهاییست و گاهی تراش استخوان، گرافت استخوان، استفاده از پروتز و یا استفاده از سیمان برای اصلاح نقص استخوان به کار می رود.
در این روش با استفاده از برش وسط پیشانی، به ناحیه برجسته دسترسی پیدا می کنیم و خوشبختانه می توانیم با حفظ شاخه های عصبی، جراحی را انجام دهیم. (میدانیم که در برش کرونال یا برش کامل سر، تمام شاخه های انتهایی عصبی قطع می گردد)
۲. تراش استخوان بدون جابه جایی دیوار سینوس:
این روش برای برجستگیهای درجه ۱ و ۲ می تواند کابرد داشته باشد و در برخی از افراد می تواند به صورت آندوسکوپی انجام شود. میزان تراش استخوان بستگی به ضخامت دیوار سینوس دارد. برجستگیهایی که مناسب تراش اندوسکوپی استخوان هستمد باید ضخامت بیش از ۴ میلیمتر دیوار استخوان داشته باشند.
توجه: تراش استخوان به تنهایی می تواند دو نتیجه نامطلوب داشته باشد. اول اینکه دیوار قدامی سینوس را سوراخ نماید و سینوس به زیر پوست راه پیدا می کند. دوم اینکه با تراش قسمت قدامی دیوار سینوس، زاویه نازوفرونتال اصلاح نمی شود.
در افرادی که برای تغییر جنسیت از مرد به زن اقدام به زنانه سازی صورت می کنند نیز یکی از اقدامات مهم زنانه سازی، اصلاح برجستگی پایین پیشانی است. بهتر است برای این افراد روش استاندارد با برش جلوی مو استفاده گردد (حتی اگر این افراد کاندید تراش استخوان با روش آندوسکوپیک باشند) تا بتوانیم علاوه بر فرم دهی بهتر برجستگی، کوتاهی پیشانی و تغییر زاویه نازوفرونتال را هم انجام دهیم.
۳. روش غیر جراحی برای اصلاح برجستگیهای خفیف پایین پیشانی و برجستگیهای کاذب:
در این روش با استفاده از تزریق چربی یا فیلر به ناحیه بالای برجستگی، میتوان برجستگی را مخفی نمود. فرم دیگر این روش جایگزین، استفاده ازپروتز های طراحی شده برای ناحیه گود بالای برجستگی است. بدیهی است که این روش در برجستگیهای خفیفتر پیشنهاد می شود و انجام آن نمیتواند تاثیری بر اصلاح گودی چشمها داشته باشد.
۴. روش جایگزین اصلاح برجستگیهای بسیار بزرگ یا جراحیهای ترمیمی اصلاح برجستگی پیشانی:
در افرادی که برجستگی بسیار زیادی داشته باشند که با جراحی معمولی بازهم بخشی از برجستگی باقی بماند یا افرادی که در جراحی قبلی به دلیل تراش بیش از حد دیوار سینوس، این دیواره از بین رفته باشد، یک روش بسیار مفید، برداشتن دیوار استخوانی و پرکردن حفره سینوس با استفاده از سیمان HA یا گرافت چربی است.
دکتر Ousterhout با مطالعه ای که بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۰ انجام داد، برجستگی پیشانی را به سه دسته عمده تقسیم نمود
برجستگی درجه ۱: برجستگی استخوانی پیشانی و لبه اوربیت خفیف بوده و با تراش استخوان، هیچ مشکلی برای سینوس فرونتال ایجاد نمی شود. (در این افراد میتوان فقط تراش استخوان برجسته را انجام داد)
برجستگی درجه ۲: برجستگی بیشتر بوده و ممکن است با تراش تنها اصلاح شود ولی دیواره سینوس بسیار نازک می شود. همچنین برای گودی ناحیه بالای برجستگی، میتوانیم از تزریق فیلر یا استفاده از سمنت (Cement) بهره ببریم. (در این افراد می توان تراش استخوان برجسته با یا بدون جابه جایی دیوار سینوس را انجام داد ولی در هر صورت دیوار سینوس نازک می شود)
برجستگی درجه ۳: برجستگی سینوس آنچنان زیاد است که بدون جابه جایی دیوار سینوس و تغییر شکل دیواره آن، اصلاح برجستگی امکان ندارد. در این گروه برجستگی ناحیه گلابلا باعث حاد شدن زاویه نازولابیال می شود و در زمان جراحی ، با تراش استخوان پایین برجستگی، این زاویه اصلاح می گردد. ممکن است سمنت (sement) و یا فیلر برای اصلاح گودیهای بالای پیشانی لازم شود.
روش استاندارد برای اصلاح برجستگی پیشانی جراحی باز است که در آن میتوانیم استخوان برجسته را تراش داده، برداریم و بعد از تغییر شکل در محل قرار داده و ثابت نماییم. این تقریبا همیشه برای برجستگی درجه ۳ به کار می رود.
انتظار می رود با جراحی اصلاح پیشانی برجسته که به عنوان روشی نوین برای تراش برجستگی های استخوانی پیشانی انجام می شود با هدف کاهش یا از بین بردن برجستگی های ناشی از رشد دیواره ی سینوسی پیشانی انجام گیرد. البته در حال حاضر ما در این مختصر مقاله تنها به جنبه ی زیبایی این جراحی می پردازیم ولی بر اساس تجربه حاصله از جراحی های متعددی که شخصا انجام داده ام، بعد از جراحی متوجه شدم به صورت قابل توجهی ، سردردهای مزمن در ناحیه ی پیشانی افرادی که برجستگی پیشانی داشتند برطرف شده و یا به میزان زیادی کاهش یافته اند.
برش به صورت خط صاف و سرتاسری ازیک گوش تا گوش دیگر انجام می پذیرد و در این روش امکان بلند شدن پیشانی بین ۵ تا ۱۰ میلیمتر وجود دارد. این روش برای افرادی که پیشانی بلندی دارند پیشنهاد نمی شود.
برش به صورت زیگزاگی در جلوی پیشانی انجام می پذیرد. باید توجه داشت در این جراحی به دلیل ظرافت زیاد به جهت پوشاندن جای بخیه ها تایم جراحی حدودا نیم ساعت اضافه می شود. همچنین ممکن است پیشانی بین ۵ تا ۱۰ میلیمتر کوتاهتر شود. این روش به افرادی که پیشانی بلندی دارند پیشنهاد می شود.
برخی افرادی همزمان با گله و شکایت از برجستگی پیشانی از بلندی پیشانی و افتادگی ابروی خود نیز گله دارند که به منظور بهتر شدن نتیجه ی جراحی اصلاح پیشانی برجسته، میتوان همزمان با اصلاح برجستگی پیشانی ، با برش از خط رویش مو، کوتاه شدن پیشانی را نیز در دستور جراحی قرار داد. همچنین در همین حین میتوان همزمان با لیفت پیشانی و ابرو زیبایی بیشتری در چهره افراد ایجاد کرد.
با وجودی که جراحی اصلاح پیشانی برجسته یا نئاندرتال جراحی ایمنی است ولی مانند هر جراحی دیگر، این جراحی نیز می تواند عوارضی داشته باشد که هرکدام از این عوارض با استفاده از راهکارهای خاصی قابل پیشگیری و یا درمان هستند.
این عوارض شامل کبودی، درد، خارش و یا بی حسی پوست پیشانی، تورم، ریزش مو، از بین رفتن فولیکولهای مو و یا باقی ماندن رد اسکار جراحی می باشد.
ازطرفی افزایش فشار داخلی سینوس ها ممکن است باعث ایجاد سردرد در افراد شود. شیوع سردردهای سینوسی در افرادی که پیشانی برجسته دارند بیشتر از افراد عادی است. البته این سردردها در همه ی اشخاصی که با این مشکل مواجه هستند وجود ندارد با این حال هنوز مطالعه ای که علت سردرد این افراد را به رشد بیش حد سینوس ها ارتباط بدهد در دست نیست.
برای دریافت مشاوره غیرحضوری از طریق واتساپ با ما در ارتباط باشید.
با توجه به انجام جراحی و شرایط پس از آن نیاز است تا از شیوه دقیق مراقبت های بعد از جراحی آگاهی داشته باشید تا بتوانید در کوتاه ترین زمان به شرایط عادی زندگی خود برگردید و همچنین دچار عوارض خاص ناشی از جراحی نشوید به همین منظور پشتیبانی بلافاصله بعد از جراحی با ارسال فایل مراقبتها و تماس تلفنی با شما همراه خواهد بود.
هدف اصلی ایجاد تغییرات مورد دلخواه زیباجو است که در جهت برطرف کردن نازیبایی و برقراری هارمونی بین پیشانی و دیگر اجزاء صورت است. با توجه به این موضوع، تغییراتی که برای هر زیباجو لازم است، با دیگری متفاوت است و به همین دلیل محل برش جراحی و روش انجام آن در هر زیباجو با دیگری متفاوت است. برحسب نازیباییهای موجود در پیشانی و خواسته زیباجو، در مشاوره قبل از جراحی، روش جراحی مشخص می گردد.
خیر. نکته مهمی که باید در نظر داشته باشیم، استفاده از روشهای غیر جراحی برای کانتورینگ پیشانی است. در برخی از افراد با روشهای غیر جراحی میتوان همان خواسته زیباجو را اجرا نمود. مثلا در فردی که برجستگی پایین پیشانی مختصری دارد، ممکن است با تزریق فیلر یا چربی، در نواحی اطراف این برجستگی، پیشانی صاف و زیبایی را برای فرد ایجاد نماییم.
بله ، ولی به دلیل اینکه نیاز به دقت بالایی دارد ونتیجه موثر و مورد انتظار حاصل نمی شود ، لذا توصیه می شود همزمان با لیفت پیشانی باز انجام شود.
بله . تراش استخوان ابرو از طریق جراحی پلک بالا به صورت خیلی محدود امکان پذیر است
به هیچ وجه به دلیل سردرد این جراحی را انتخاب نکنید، هرچند که ما شاهد آن هستیم که بسیاری از افرادی که سردردهای سینوسی در قسمت جلوی پیشانی داشتند با جراحی اصلاح پیشانی برجسته، سردردهای آن ها یا کاهش پیدا کرده و یا کامل ازبین رفته است، ولی از نظر علمی درست نیست که این جراحی را فقط برای رفع سردرد انجام دهیم
با وجودی که می توان با این جراحی مشکل سینوزیت پیشانی را برطرف نمود ولی با وجود آندوسکوپی سینوس منطقی این است که با روش کم تهاجمی تر سینوزیت درمان شود. فقط به افرادی که علاوه بر سینوزیت پیشانی دچار برجستگی ناحیه پیشانی هستند این جراحی را به عنوان راه درمان سینوزیت پیشنهاد نمود
میتوان گفت زمانی که دیواره های سینوس را اصلاح مینماییم میتوانیم تنگی دهانه ی سینوس را به صورت هم زمان برطرف کنیم و با این اقدام، انتظار میرود که نه تنها احتمال عارضه ی سینوزیت افزایش نیابد بلکه احتمال میدهیم که حتی اگر فرد قبلا دچار سینوزیت های مکرر در ناحیه ی سینوس پیشانی شده باشد، با این روش احتمال سینوزیت کاهش پیدا کند ، چرا که دهانه ی سینوس ها با این روش بازتر میشود.
این جراحی هیچگونه تغییر، مثبت و یا منفی بر روی گرفتگی بینی ایجاد نخواهد کرد. اگر فردی گرفتگی بینی دارد، ممکن است که نیاز به اقداماتی چون اصلاح انحراف بینی یا پلیپ بینی و… داشته باشد
در برجستگی های دو طرف پیشانی ممکن است غیر قرینگی هایی وجود داشته باشد، که به رشد دیواره ی سینوس ها مرتبط است، در اغلب اوقات میتوان این غیر قرینگی را تا حدودی (و نه کامل) اصلاح کرد
در قسمتهای بالای پیشانی، سینوس فرونتال وجود ندارد و معمولا این برجستگیها ناشی از فرم جمجمه است و اصلاح آن روش دیگری از جراحی را می طلبد
با توجه به بلندی یا کوتاهی پیشانی محل برش متفاوت است. اگر پیشانی کوتاه باشد، محل برش داخل مو و اگر پیشانی بلند باشد، محل برش روی خط رویش مو
چین و چروک های پیشانی مقداری کاهش می یابد
بعد از ۱۸ سالگی امکان اصلاح پیشانی برجسته وجود دارد. ولی دکتر بیات توصیه می کنند که این جراحی بعد از ۲۰ سالگی انجام شود تا فرد بتواند منطقی و با آگاهی بیشتر در این مورد تصمیم بگیرد.
اصلاح پیشانی برجسته فقط به روش باز انجام پذیر است که با توجه به بلندی پیشانی و خواسته زیباجو برش از داخل مو یا از محل رویش مو انجام می شود.
بله ، ولی به دلیل اینکه نیاز به دقت بالایی دارد ونتیجه موثر و مورد انتظار حاصل نمی شود ، لذا توصیه می شود همزمان با لیفت پیشانی باز انجام شود.
آنالیز زیبایی صورت خود را از ما بخواهید