اصول مهم تخلیه ژل از زبان دکتر اکبر بیات

در این مقاله:

بهترین راه درمان عوارض ژل پاژ

افرادی که دچار عارضه ژل پاژ شده اند همواره نگران عوارض آن هستند و برای درمان هرچه سریع تر آن اقدامات مختلفی انجام میدهند که گاهی به دلیل انتخاب نامناسب روش درمان، دچار بدترین عوارض میشوند.
به یاد داشته باشید که انتخاب روش درمانی درست مهمتر از شروع هرچه سریع تر درمان است.

مفهوم جمله فوق این است که عوارض ژل پاژ، خود را در طول چند سال نشان میدهد و شما زمان کافی برای انتخاب بهترین روش درمانی را دارید. اگر فکر میکنید هرچه سریعتر و به صورت اورژانسی لازم است اقدام کنید، ممکن است به علت عجله و شتاب زدگی روش نامناسب را در پیش بگیرید و علاوه بر اینکه هزینه های مختلف درمانی را متحمل میشوید، عوارض بیشتری نصیبتان خواهد شد.

در بخش زیر به روش های نامناسبی که میتواند شما را دچار عوارض بیشتر کند اشاره میکنم تا شما از انتخاب آنها صرف نظر کنید.

ماساژ دادن محل تزریق ژل پاژ چه خطری دارد؟

یکی از بدترین روش های درمان ژل پاژ استفاده از این روش است. روش ماساژ دادن و پخش کردن ژل حتی به وسیله برخی از همکاران پزشک به مراجعین توصیه میشود و یا حتی برای آنها اجرا میشود.
علت اینکه آنها این کار را توصیه میکنند این است که روش ماساژ دادن برای ژل(اسید هیالورونیک) جواب میدهد و یکی از درمان های عوارض ژل (اسید هیالورونیک) است.
لذا این همکاران چون تجربه کافی در درمان عوارض ژل پاژ را ندارند، با این تصور که روش درمان عوارض در هر دو نوع ژل یکسان است آن را توصیه میکنند.

یک عارضه تزریق ژل اسید هیالورونیک ایجاد ناهمواری در محل تزریق است که با ماساژ دادن این ماده بی خطر در بین لایه های مختلف بافت های اطراف پخش میشود و ناهمواری بر طرف میگردد، ولی ژل پاژ برای بدن یک ماده سمی و مضر محسوب میشود و خود بدن به آن مانند یک آبسه عفونی برخورد میکند، یعنی آنرا در مناطق خاصی محصور میکند و سعی در خنثی سازی این سم مینماید.

آیا شما پزشکی را سراغ دارید که توصیه کند محلی از بدن خود را که دچار عفونت و آبسه شده است را ماساژ دهید تا درمان صورت گیرد؟
مسلما شما میدانید که هیچ پزشکی اینکار را نمیکند زیرا با ماساژ دادن، عفونت به بافت های سالم اطراف منتقل میشود و اوضاع را بدتر میکند.

همانند یک آبسه ژل پاژ را باید تخلیه کنیم نه اینکه ماساژ دهیم.

متاسفانه طی چند سالی که به تخلیه ژل پاژ مشغول بودم و مطالعات فراوانی که در این مورد انجام داده ام ، شاهد مواردی بودم که ژل پاژی که فقط در ۳ تا ۴ نقطه صورت تزریق شده بود ۱۲ تا ۱۳ نقطه ی مختلف صورت را درگیر کرده بود و حتی مناطقی که در حالت عادی ژل به داخل آنها نفوذ نمیکند (مانند داخل حدقه چشم) پر از این ژل شده بود.

با بررسی هایی که انجام داده ام، متوجه شدم که علت منتقل شدن ژل به داخل حدقه چشم ، دستکاری های بی مورد خود بیمار بوده که باعث شده است برای تخلیه این ژل جراحی وسیعی در ناحیه پلک صورت گیرد. همچنین مواردی از دستکاری های ژل توسط پزشکان را شاهد بودم که متاسفانه هنوز هم صورت میگیرد.

بیشتر بخوانید: تخلیه ژل چیست؟

چه نوع ماساژی میتواند به درمان ژل پاژ کمک کند؟

حتما این موضوع را شنیده اید که یک گربه را هیچوقت در کنج یک دیوار به دام نیاندازید و همواره راه فراری برای او باقی بگذارید زیرا اگر راه فراری نداشته باشد، از روی غریزه به خود شما حمله خواهد کرد.
در مورد ژل پاژ نیز همین مطلب صادق است اگر محلی که ژل پاژ تزریق شده راهی به بیرون از بدن داشته باشد و ما با ماساژ ملایمی سعی کنیم ژل را از نواحی اطراف به سمت آن راه خروجی هدایت کنیم، این ژل به راحتی و با ایمنی کامل از بدن خارج میشود.

این سوال مطرح است که نکته بالا بسیار ساده است و اغلب پزشکان همین کار را انجام میدهند پس چرا لازم است آن را جدی بگیریم و چرا نتیجه درمان در دست پزشکان مختلف متفاوت است؟
با وجودی که موضوع گفته شده در بالا بسیارساده است ولی یک فوت کوزه گری دارد که من آنرا در بیمارانم اجرا میکنم و یکی از علت های موفقیت بالایی که در تخلیه ژل به دست آورده ام به همین دلیل است.

به دلیل اینکه بسیاری از همکاران پزشک از مطالبی که بنده در سایتم مینویسم برای آموزش خود استفاده میکنند و من به عنوان یک امر انسان دوستانه دوست دارم افرادی که دچار عارضه ژل پاژ شده اند به بهترین شکل ممکن درمان شوند، این روش را به صورت ساده و مفصل بیان میکنم.

فرض کنید ۳ کیسه فریزر داریم و در اولی آب، در دومی ماست چکیده و در سومی آش رشته میریزیم و هر ۳ کیسه را گره میزنیم، حال میخواهیم با ایجاد سوراخی در کیسه ها و فشار دادن انها محتوای هر کیسه را تخلیه کنیم، اگر به کیسه ای که فقط آب دارد یک سوزن بزنیم، آب شروع به خارج شدن از سوراخ میکند و اگر ما کیسه را کمی فشار دهیم سرعت خروج آن بیشتر میشود.

این همان کاری است که بسیاری از همکاران پزشک برای تخلیه ژل پاژ و ژل های دیگر انجام میدهند و ما میبینیم که بخش رقیق ژل تزریق شده خارج میشود ولی همه ی ژل های پاژ مانند آب رقیق نیستند و اغلب غلیظ تر هستند و ممکن است شبیه ماست چکیده باشند.

اگر همین سوراخ را برای ماست چکیده و آش رشته انجام دهیم چه اتفاقی می افتد؟
در ماست چکیده خواهیم دید که با سرعت کمتر و مقدار کمتری ماست خارج میشود و برای خروج ماست بیشتر باید فشار بیشتری وارد کنیم.

این وضعیت برای کیسه ای که آش رشته دارد بدتر خواهد بود، به صورتی که ممکن است با فشار بیشتری که وارد میکنیم، حتی کیسه پاره شود و از جای دیگری آش رشته به بیرون بریزد.
مثال فوق همان کاری است که بسیاری از همکاران پزشک برای تخلیه ژل پاژ و یا دیگر ژل ها انجام میدهند و ما میبینیم که که بخش رقیق و مایع ژل کمی خارج میشود ولی بخش غلیظ تر و تکه های درشت موجود در ژل در محل باقی میماند، ژل پاژ به مرور در بدن غلیظ تر میشود و به تکه های بزرگتری تبدیل میشود.

همکارانی که تنها با یک سوزن سعی در تخلیه ژل دارند و در حین ماساژ دادن مجبورند فشار بیشتری وارد کنند، باعث پارگی دیواره کیست محتوی ژل میشوند و ژل له بافت های اطراف پراکنده میشود.
بیش از ۷۰% افرادی که که چندین بار ژل پاژ را تخلیه کرده اند و برای تخلیه آن از سوزن و برش های کوچک استفاده شده است به همین دلیل گفته شده در قسمت بالا،وضعیت بدتری پیدا میکنند و فقط فقط ۳۰% افراد از برش سوزنی در ژل پاژ بهره میبرند.

راه چاره چیست؟ برای تخلیه ژل پاژ، برحسب غلظت و تکه های به هم چسبیده ژل، باید برشی با اندازه مناسب داده شود به این معنی که اگر تکه های ژل پاژ(۴-۵) میلیمتری هستند نمیتوان آن ها را با ماساژ و فشار محکم از یک سوراخ ۱ میلیمتری خارج کرد و در صورت اصرار به این کار فقط ژل را در قسمت های اطراف پخش میکنیم لذا گاهی ممکن است برش های پوستی (۴-۵) میلی متر و به ندرت بزرگتر داد.

چگونه می‌توان با برش کوچکتر ژل پاژ را تخلیه کنیم؟

برای اینکه از کوچکترین برش بتوانیم ژل پاژ را تخلیه کنیم باید محل دقیق ژل و شکل کیستی که اطراف ژل تشکیل شده را با دقت بررسی کنیم و تشخیص دهیم.
هرقدر تشخیص ما در تشخیص محل ژل دقیق تر باشد بهتر میتوانیم که تشخیص دهیم ه در کدام قسمت صورت با کوچکترین برش بهترین تخلیه را انجام دهیم.
علم فیزک و ریاضی در اینجا به ما کمک میکند به تصاویر زیر دقت نمایید:

همانطور که دیده میشود قرار است ما ژل را با برش ۲میلی متر در سطح کیست ژل تخلیه کنیم. اگر کیست بلافاصله زیر پوست با برش ۲ میلی متر میتوانیم دیواره کیست را باز کنیم و ژل را تخلیه کنیم ولی وقتی که ژل در قسمت عمیق تر باشد، برای رسیدن به کیست حاوی ژل باید برش پوستی بزرگتری بدهیم زیرا مسیر از پوست تا کیست یک مسیر ذوزنقه ای شکل است که قاعده پهن آن در سطح پوست قرار میگیرد و در انتها، بخش باریکتر این ذوزنقه به جدار این کیست منتهی میشود یعنی هرچه کیست عمیق تر باشد برای رسیدن به آن باید برش پوستی ما بزرگتر زده شود.

بهترین محل  برای برش تخلیه ژل 

هرچند با معاینه و تجربه های قبلی، پزشک میتواند تا حدودی حدس بزند که بهترین محل برای برش کجاست؛ ولی بهترین کار این است که با استفاده از سونوگرافی بهترین محل برای برش پوستی را انتخاب نمود.
یکی دیگر از فوت های کوزه گری که باعث شده من بتوانم نتایج عالی از تخلیه ژل به دست آورم این است که دستگاه سونوگرافی در اختیار دارم.
قبل از تخلیه ژل بهترین محل برش را تعیین میکنم.

البته برخی از همکارانی که دستگاه سونوگرافی در اختیار ندارند با راهنمایی های همکاران رادیولوژیست که در سونوگرافی مینویسند محل ژل را تشخیص میدهند. سال ها پیش من از این روش استفاده میکردم و برای بنده بهتر و دقیق تر از معاینه های عادی بود ولی در مقایسه با سونوگرافی که خودم انجام میدهم از دقت کمتری برخوردار بود.

برای اینکه بهتر متوجه این موضوع شوید این مثال را میزنم:
فرض کنید شما در حین رانندگی هستید اگر چشمانتان باز باشد و کاملا محیط را ببینید دقیق تر میتوانید رانندگی کنید یا زمانی که چشمانتان را ببندید و شخصی که کنار شماست به شما بگوید که از ماشین های اطراف چه فاصله ای دارید و چه زمان ترمز بگیرید و یا اینکه گاز دهید.

زمانی که جراح گزارش سونوگرافی را میخواند محل ژل ها را بر روی عکس میبیند و یا اینکه از محل ژل ها با خبر میشود ولی نسبت به زمانی که خودش سونوگرافی مینماید و محل ژل را در صورت بیمار میبیند دقت کمتری دارد لذا به همکارانی که که تمیل دارند در این کار مانند من با دقت بالاتری کار کنند توصیه میکنم دستگاه سونوگرافی را تهیه نمایند و توصیه ام به شما مراجعه کنندگان محترم این است که به این پزشکان مراجعه نمایید.
البته به پزشکانی هم که تمایلی به تخیه دستگاه سونوگرافی ندارند حق میدهم زیرا این دستگاه با وجودی که دقتپزشک را بالا میبرد هزینه های بسیار زیادی را بر پزشک وارد میکند و اغلب پزشکان ترجیح میدهند همچین هزینه ای را پرداخت نکنند.

برای دریافت مشاوره، با ما در ارتباط باشید.


آیا در افرادی که به دلیل عوارض مجبور به تخلیه ژل شده اند، آیا مربوط به ژل است و به پزشک ارتباطی ندارد؟
این نکته که آیا همه عوارض که در افراد آسیب دیده مشاهده میشود مربوط به خود ژل است یا به پزشک هم مربوط میشود؟ بسیار چالش برانگیز است!!

برای اینکه این موضوع را متوجه شویم یک مثال واقعی میزنم، در همه ی دنیا افرائی که دچار تصادفات رانندگی میشوند تا زمانی که به مراکز درمانی مجهز برسند، آسیب زیادی میبینند،بسیاری از آنها دچار دچار شکستگی هایی در دست و یا مهره های گردن شده اند.

در کشور های پیشرفته به دلیل اینکه در اسرع وقت این افراد با شرایط بسیار مناسب به بیمارستان میرسند و علاوه بر اینکه مصدومین، جان سالم از حادثه به در میبرند اعضای بدن آنها نیز کمترین آسیب را میبیند.
در حالی ک همان تصادفات در کشورهای جهان سومی تلفات جانی و آسیب جسمی فراوان به دنبال دارند زیرا سرویس های امدادی با تاخیر فراوان میرسند و گاها به دلیل امکانات کمی ک همراه دارند و یا تمرین کمی که در حمل مصدوم انجام داده اند نمیتوانند از آسیب های بیشتر مصدومین جلوگیری کنند.

در افرادی که دچار عوارض ژل پاژ شده اند نیز وضع به همین منوال است.
در بسیاری از افرادی هم که به من مراجعه میکنند شاهد عوارضی بوده ام که میتوانست اتفاق نیفتد.
تشخیص درست و درمان صحیح به راحتی از گستردگی عوارض ژل پیشگیری میکند.

فرض کنید فردی که در اثر انفجار، ترکش به بدن او نفوذ کرده و در کنار نخاع او قرار گرفته است. پزشک با تجربه ای بعد از بررسی های کامل تشخیص میدهد که تحت یک بیهوشی عمومی و با یک جراحی دقیق باید این ترکش خارج شود و پزشک کم تجربه ی دیگری با بی حسی موضعی سعی در خارج کردن آن میکند ولی به دلیل عدم تحمل درد بیمار تکان میخورد و نخاع او آسیب میبیند و یک عمر بخشی از بدن او فلج میشود.
حال عارضه به جای مانده به دلیل ترکش است؟ یا دستکاری نا مناسب؟
مسلما حتی پزشک او نیز نمیتوانست تضمین دهد که به نخاع آسیب نمیرسد ولی همه جا میدانیم که عمل جراحی تحت بیهوشی و بی حرکتی کامل بیمار، بسیار مطمئن تر از حالتی است که بیمار به علت درد تکان بخورد.

یکی از عوارضی که در بیماران تخلیه ژل دیده ام، آسیب به عضلات و عصب صورت است ، این آسیب بیشتر از اینکه به ژل مربوط شود به روش تخلیه و اقداماتی که پزشک انجام میدهد ارتباط دارد.

ژل پاژ دشمن بافت های چربی صورت است و بیشترین آسیب را به این بافت میزند که لذا ایجاد نا همواری در این ژل بسیار شایع است ولی با تمام این اوصاف به ندرت به شاخه های عصبی و عضلات آسیب میرساند. خونرسانی عضلات بسیار زیاد است و لایه نازک و بسیار مقاومی اطراف عصب و عضلات را میگیرد و همین لایه سد بسیار خوبی برای جلوگیری از عوارض ژل پاژ است.
در تمام بیمارانی که مشاهده کردم عضلات صورت آسیب دیده اند متوجه شدم که کار مناسبی برای تخلیه ژل او انجام نگرفته است.

یکی از روش های غلط و بسیار مرسوم برای تخلیه ژل پاژ ساکشن ژل به وسیله سوزن است.
برخی اینکار را با وارد کردن سرنگ و آسپیره کردن(به عقب کشیدن پیستون سرنگ زمانی که سرنگ در بدن است) انجام میدهند و برخی با استفاده از کانولا و ساکشن این کار را میکنند.

با فشار منفی ایجاد شده ژل پاژ به همراه بافت های سالم به نوک سوزن و انولا ذوارد میشود و با حرکت ایست درمانگر آسیب بیشتری به بافت سالم وارد میشود و همزمان ژل بیشتری هم از بدن خارج میشود

چرا پزشکان از ساکشن کردن با کانولا و یا آسپیده کردن با سوزن برای تخلیه ژل پاژ استفاده میکنند با وجودی که این روش صحیح نیست؟

اغلب پزشکانی که این کار را انجام میدهند ساکشن ژل پاژ را همچون ساکشن چربی های قسمت های مختلف بدن میدانند و با این استدلال که (همانطور که به طور موفق میتوانیم چربی های شکم را با ساکشن خارج کنیم پس میتوانیم ژل را با ساکشن از صورت خارج کنیم) پیش میروند ولی این استدلال چندان صحیح نیست زیرا موقعیت چربی در صورت ثابت است و آناتومی بدن افراد مانند هم است یعنی میدانیم که در شکم بین پوست و عضله، منتطقه چربی قرار دارد ولی در فردیکه ژل پاژ زده است این ژل در مناطق مختلفی قرار دارد، گاه زیر پوست و گاهی درون و یا کنار پوست و گاه درون یا کنار عضله و گاه در زیر عضله تزریق شده، در اغلب اوقات ترکیبی ازین موارد دیده میشود ، لذا اگر ژلی را که درون یا زیر عضله است را بخواهیم تخلیه کنیم احتمال آسیب عضله بسیار زیاد است و برای آن باید چاره اندیشی کرد و درست بیاندیشیم.

فرض کنید در لپ شما در زیر عضلات صورت قرار دارد و شما برای تخلیه آن به پزشک ۱ مراجعه میکنید، او به شما میگوید که ژل شما باید تخلیه شود و از طریق پوست اینکار باید انجام گیرد و دلایل زیادی که آورد که تخلیه از دهان نباید انجام شود.

به پزشک ۲ مراجعه میکنید و او با بررسی دقیق محل ژل، به شما توصیه میکند که این تخلیه را از طریق دهان انجام دهید و با اقدامات مناسبی که انجام میدهد تخلیه ژل را از طریق دهان را مانند تخلیه ژل از راه پوست ایمن میکند.

برای دریافت مشاوره غیرحضوری از طریق واتس‌اپ با ما در ارتباط باشید.

شایع ترین استفاده رایج افرادی که دچار عوارض ژل میشوند چیست؟

انتخاب پزشک نا مناسب شایع ترین اشتباه رایج است. البته ایت اشتباه را اغلب به صورت غیر ارادی و نا آگاهانه انجام میدهند. مسلما فردی که دچار عوارض ژل پاژ میشود به دلیل استرس و نگرانی هایی که برایش ایجاد میگردد قدرت تصمیم گیری درست را از دست میدهد و ههین باعث میشود به اولین و در دسترس ترین پزشکی که تعدادی اطلاعات در رابطه با ژل دارد متوسل شود.
به یاد داشته باشید که پزشکان از نظر معلومات ،تجربه، تخصص، شخصیت و … با یکدیگر متفاوتند و هرکدام از آنها در زمینه خاصی بهترین مهارت را دارند در حالی که در زمینه های خارج از مهارت خود در رتبه پایین تری نسبت به همکاران خود قرار میگیرند. (بهترین راه درمان عوارض ژل پاژ) (تخلیه ژل از زبان دکتر بیات)

چه عواملی کمک میکند که شما پزشک مناسب تخلیه ژل را انتخاب کنید؟

برای پاسخ به این سوال از شما دعوت میکنم به این مثال توجه نمایید. فرض کنید شما برای خرید تلویزیون یا ماشین لباسشویی اقدام میکنید.
بعد از مدتی وسیله خریداری شما بنا به دلایلی دچار نقص شده و کار نمیکند، آیا برای تعمیر آن ترجیح میدهید به همان فروشنده مراجعه کنید؟ یا به یک تعمیرکار مراجعه کنید؟
درست است که برخی از شرکت ها مانند LG در دل خود فروشنده و یا تعمیرکار دارد ولی در این شرکت جایگاه آنها و وظایف و مهارت هایشان کاملا متفاوت است.
فروشنده حتی اگر بخواهد به شما کمک کند مهارت و افراد مناسب را ندارد.
در مورد تزریق ژل و درمان عوارض ژل نیز به همین گونه است.

چه قسمت هایی از ژل را نباید تخلیه کرد؟

در زمان تخلیه ژل، هدف ما رفع خطرات ناشی از وجود ژل در کنار حفظ زیبایی صورت شماست. این هدف را نباید با هدف تخلیه ژل اشتباه گرفت.
بسیاری از مراجعه کنندگان و پزشکان این ۲ هدف را باهم اشتباه میگیرند.
برخی پزشکان آنچنان به تخلیه ژل متمرکز میشوند که برای خارج کردن حداکثرمقدار ژل، به بافت های سالم آسیب میرسانند و آسیبی که آنها در صورت مراجعه کننده باقی میگذارند بسیار شدید تر از آسیبی هست که ژل اگر باقی میماند بر صورت باقی میگذاشت.
همه شما حکایت دوستی خاله خرسه را میدانید. در این حکایت معروف خاله خرسه از روی مهربانی سعی در دور کردن مگس از اطراف دوستش میکند ولی آنچنان بر دور کردن مگس متمرکز میشود که سلامتی و جان دوستش را به خطر می اندازد.
باز بر همین موضوع تایید میکنم که درزمان تخلیه ژل، هدف ما در رفع خطرات ناشی از ژل در کنار حفظ زیبایی صورت شماست.
بسیاری از افرادی که میخواهند ژل پاژ را تخلیه کنند خانم هایی هستند که در زمان خانه داری گاهی با این اتفاق مواجه شده اند که لیوان چای بر روی فرش ریخته است.
همه برای رفع این مشکل مقداری از چای روی فرش را با قاشق یا هر وسیله ای برمیدارند و با دستمال خیس روی آن را پاک میکنند.
با این حال میدانیم که هنوز مقداری از چای لا به لای پرزهای فرش باقی مانده است.
اگر فردی برای اطمینان از حذف چایی بخشی از فرش را برش بزند و جدا کند، آیا شما کار او را تایید میکنید؟
آیا با این هدف که نمیخواست که چای فرش را نازیبا کند، به زیبایی فرش آسیب کرده است؟
مطمئنا همه شما موافقید که بریدن بخشی از فرش بیشتر از باقی ماندن لکه کم رنگی از چای بر روی آن به زیبایی فرش آسیب میرساند.
تخلیه ژل پاژ در صورت نیز به همین گونه است. متاسفانه موارد متعددی از تخلیه ژل پاژ را دیده ام که برای تخلیه ژل به بافت های نرمال آسیب میزند. برای اینکه به صورت شما آسیب نرسد بهترین یاریگر خود شما هستید.
با مطالعه و مرور نکاتی که در مقالاتم بیان کردم شما میتوانید تصمیم درستی برای مدیریت تخلیه ژل صورت خود بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search